În concordanță cu celelalte inițiative sponsorizate de Guvernul Statelor Unite și dedicate promovării cooperării internaționale, competiția pentru bursele FLEX este bazată pe criterii meritorii și deschisă fără niciun cost celor ce îndeplinesc condițiile de eligibilitate.

Cine este eligibil pentru acest program?
Competiția pentru bursele FLEX este bazată pe criterii meritorii și deschisă fără niciun cost celor ce îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Aplicanții eligibili:
1. Trebuie să fie născuți în intervalul 1 Ianuarie 2000- 15 Iulie 2002 și să fie elevi în clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a la momentul trimiterii aplicației. Aceste două condiții sunt cumulative și nu se pot face absolut deloc derogări
2. Au o situație academică bună sau excelentă (nu există o medie minima obligatorie cerută de program)
3. Au studiat anterior limba engleză și demonstrează abilități de folosire a limbii engleze la momentul aplicației
4. Îndeplinesc criteriile privind obținerea vizei SUA ce pot fi verificate online
5. Sunt cetățeni români și pot obține un pașaport în țara de origine. Aplicanții pot deține și o altă cetățenie, dar cea română este obligatorie.
6. Nu au stat în SUA pentru 3 sau mai multe luni în ultimii 5 ani
7. Nu au emigrat deja în SUA și nu plănuiesc să emigreze

Cum și când să aplici?
Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile de selecție sunt invitați să completeze o aplicație online preliminară, în intervalul 1 Septembrie -18 Octombrie 2016 la adresa https://ais.americancouncils.org/flex . După trimiterea aplicației vor primi un e-mail de confirmare și un cod al aplicației. În lipsa acestui e-mail, de confirmare, aplicația nu va figura ca înregistrată.
Cine selectează bursierii?
România s-a alăturat programului FLEX în Septembrie 2015, când a beneficiat de 25 de burse pentru liceenii români. Numărul de burse pentru 2016 este în curs de confirmare. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii. Nicio selecție nu se face în România.

Ce se întâmplă cu anul academic urmat în SUA?
Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Anul de liceu urmat în SUA va fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile și pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, elevilor li se va recunoaște anul de liceu urmat în SUA, echivalarea făcându-se în bloc și nu materie per materie. Elevul trebuie să obțină notă de trecere în SUA pentru a fi considerat că a absolvit anul de liceu și în România. Elevii nu vor repeta anul de liceu după întoarcerea în țară.
Ce urmează după aplicația online?
1. Septembrie- Octombrie 2016: completarea și trimiterea aplicației online
2. Octombrie- Decembrie: evaluarea aplicațiilor de către o comisie din SUA
3. Decembrie- Februarie: runda 2 de selecție (semi-finala), derulată în 5 centre naționale (București, Constanța, Cluj Napoca, Iași și Timișoara) și constă din redactarea unor eseuri, un test de limba engleză, un interviu de grup și un interviu individual. La finalul acestei etape fiecare semi-finalist va primi o aplicatie tipizată pe care va trebui să o completeze personal.
4. Februarie- Aprilie 2017: evaluarea semi-finaliștilor
5. Aprilie- Mai: anunțarea rezultatelor finale: numele bursierilor și a celor de pe lista de rezervă. Informațiile despre plasament (familie, comunitate, școală sosesc în perioada Mai- August, cu minim 5 zile înainte deplasării în SUA)
6. Mai- Iulie: pregătire în scopul deplasării în SUA (formalități, obținerea vizei și derularea unui program de orientare specializat)
7. Iulie- August: deplasarea bursierilor în SUA
8. August 2017- Mai/Iunie 2018: derularea programului FLEX în SUA pentru bursieri
9. Mai/Iunie 2018: întoarcerea bursierilor în România

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search