Când se vor deschide aplicațiile online pentru FLEX?

 In Uncategorized

Pe data de 1 Septembrie 2016, programul FLEX va lansa o nouă serie de aplicații online, pentru bursa aferentă anului 2016-2017. Mai multe detalii despre program puteți regăsi la secțiunea PROGRAME-FLEX sau pe pagina de Facebook FLEX ROMANIA. Aplicațiile vor fi deschise până pe 18 Octombrie 2016.

Ce este programul FLEX?
Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992. Acest program de burse este finanțat în totalitate de către Guvernul Statelor Unite și administrat de Biroul Educațional și Cultural (ECA) din cadrul Departamentului de Stat, cu finanțare de la Congresul SUA. În cei 24 de ani de existență programul a oferit burse pentru peste 24.000 de liceeni din Europa, Eurasia și Asia Centrală. Programul presupune un an întreg de schimb de experiență pentru tinerii liceeni, în Statele Unite ale Americii.

Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și țările din regiune, pentru ca liceenii să învețe mai multe despre SUA și să le prezinte americanilor țările lor de origine. Fiecare bursier va locui timp de un an de zile ca membru al unei familii americane și va studia într-un liceu american. Familiile gazdă sunt selectate de către program, bursierii neputând intervene asupra acestei selecții, neputând alege familia gazdă sau orașul în care vor locui.

Ce costuri acoperă bursa?
Bursa FLEX acoperă următoarele:
• Călătoria dus-întors în Statele Unite ale Americii (inclusiv călătoria de acasă la aeroport)
• Alocație de 125$/lună pentru a-i ajuta pe studenți să participe în activități sociale și să își achiziționeze anumite bunuri personale
• Plasarea, timp de 1 an, în cadrul unei familii gazdă din SUA, selectată și monitorizată atent, care le va oferi cele 3 mese pe zi
• Înscrierea într-un liceu american
• Activități de orientare și consiliere inclusiv pregătire ante-program și post-program
• Activități ce se derulează în comunitățile locale din Statele Unite
• Asigurare medicală, mai puțin asigurare pentru condiții de boală pre-existente și pentru probleme dentare
• Taxa pentru obținerea vizei SUA

Ce costuri nu sunt asigurate?
Bursa FLEX NU acoperă următoarele costuri:
• Costurile aferente obținerii unui pașaport
• Cheltuielile lunare neacoperite de alocația modică
• Costurile pentru bagaje extra cantității permise de agenția de transport
• Apelurile telefonice inițiate din SUA către casă inclusiv utilizarea internetului și a e-mailului

Cine este eligibil pentru acest program?
Competiția pentru bursele FLEX este bazată pe criterii meritorii și deschisă fără niciun cost celor ce îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Aplicanții eligibili:
• 1. Trebuie să fie născuți în intervalul 1 Ianuarie 2000- 15 Iulie 2002 și să fie elevi în clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a la momentul trimiterii aplicației. Aceste două condiții sunt cumulative și nu se pot face absolut deloc derogări
• 3. Au o situație academică bună sau excelentă (nu există o medie minima obligatorie cerută de program)
• 4. Au studiat anterior limba engleză și demonstrează abilități de folosire a limbii engleze la momentul aplicației
• 5. Îndeplinesc criteriile privind obținerea vizei SUA ce pot fi verificate online
• 6. Sunt cetățeni români și pot obține un pașaport în țara de origine. Aplicanții pot deține și o altă cetățenie, dar cea română este obligatorie.
• 7. Nu au stat în SUA pentru 3 sau mai multe luni în ultimii 5 ani
• 8. Nu au emigrat deja în SUA și nu plănuiesc să emigreze

Cum și când să aplici?
Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile de selecție sunt invitați să completeze o aplicație online preliminară, după deschidere platformei de aplicații. După trimiterea aplicației vor primi un e-mail de confirmare și un cod al aplicației. În lipsa acestui e-mail, de confirmare, aplicația nu va figura ca înregistrată.

Cine selectează bursierii?
România s-a alăturat programului FLEX în Septembrie 2015, când a beneficiat de 25 de burse pentru liceenii români. Numărul de burse pentru 2016 este în curs de confirmare. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii. Nicio selecție nu se face în România.

Ce se întâmplă cu anul academic urmat în SUA?
Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Anul de liceu urmat în SUA va fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile și pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, elevilor li se va recunoaște anul de liceu urmat în SUA, echivalarea făcându-se în bloc și nu materie per materie. Elevul trebuie să obțină notă de trecere în SUA pentru a fi considerat că a absolvit anul de liceu și în România. Elevii nu vor repeta anul de liceu după întoarcerea în țară.

Ce urmează după aplicația online?
1. Septembrie- Octombrie 2016: completarea și trimiterea aplicației online
2. Octombrie- Decembrie: evaluarea aplicațiilor de către o comisie din SUA
3. Decembrie- Februarie: runda 2 de selecție (semi-finala), derulată în 5 centre naționale (București, Constanța, Cluj Napoca, Iași și Timișoara) și constă din redactarea unor eseuri, un test de limba engleză, un interviu de grup și un interviu individual. La finalul acestei etape fiecare semi-finalist va primi o aplicatie tipizată pe care va trebui să o completeze personal.
4. Februarie- Aprilie 2017: evaluarea semi-finaliștilor
5. Aprilie- Mai: anunțarea rezultatelor finale: numele bursierilor și a celor de pe lista de rezervă
6. Mai- Iulie: pregătire în scopul deplasării în SUA (formalități, obținerea vizei și derularea unui program de orientare specializat)
7. Iulie- August: deplasarea bursierilor în SUA
8. August 2017- Mai/Iunie 2018: derularea programului FLEX în SUA pentru bursieri
9. Mai/Iunie 2018: întoarcerea bursierilor în România
* Pentru testările FLEX nu există niciun fel de taxe de participare, testare sau de orice alt tip. De asemenea, nu există taxe în cazul întreruperii voluntare a programului din varii motive ce țin de bursier. Testul de limba engleză nu poate fi echivalat prin niciun alt certificat de limbă.

De unde pot afla mai multe informații?
E-mail: romania@americancouncils.eu
Telefon: Eliza Chirilă, Country Representative,
0769 696 698 (în intervalul orar 09:00-17:00)
Web: www.americancouncils.ro & www.discoverflex.org

Facebook: facebook.com/FLEX-Romania
Instagram: flexprogram
Twitter: @flexprogram

Showing 2 comments
    pingbacks / trackbacks

    Leave a Comment

    Contact Us

    We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

    Start typing and press Enter to search