CK19 Alumni Interview – Răzvan Foncea

 In Uncategorized

Al treilea interviu din seria CKAlumni este cu Răzvan Foncea, participant în ediția din 2019.

Î: Cum ai descrie experiența Camp Kennedy unui alt student care se gândește să aplice?

R.F.: Camp Kennedy este o experiență educațională absolut unică și o etapă esențială în formarea unui tânăr dornic să se implice în demersurile comunitare. Această tabără este o oportunitate dinamică de fructificare a cunoștințelor și viziunilor asupra procesului democratic în contextul social, dar și un mecanism de „lansare” în mediul civic. Trainerii care au susținut atelierele din cadrul programului activează în organizații și structuri activ implicate în procesul decizional, care inițiază frecvent campanii civice și conturează instrumente de presiune asupra autorităților publice. De altfel, interacțiunea cu tineri dedicați și activi din diferite părți ale țării te va ajuta să îți formezi legături puternice și să ai ocazia de a demara, alături de aceștia, diferite inițiative care, ulterior, vor exercita un efect benefic asupra comunității-țintă.

Î: Care crezi că este cea mai valoroasă lecție pe care ai învățat-o în timpul workshop-urilor?

R.F.: Pe parcursul workshop-urilor, am dobândit o multitudine de noi abilități și competențe, precum gândirea critică, raționamentul juridic, înțelegerea unor fenomene complexe la nivel statal, implementarea strategică a unor politici publice și alte astfel de deprinderi. Cu toate acestea, cea mai valoroasă lecție pe care mi-am asumat-o în profunzime în urma participării la training-urile Camp Kennedy a fost aceea că educația continuă pe parcursul vieții este cheia spre dezvoltarea și revitalizarea permanentă a propriilor forțe. Am întâlnit lideri ai unor organizații consacrate, activiști experimentați, specialiști în diverse domenii și profesori universitari: cu toții au un exponent comun – tendința de a acumula în permanență noi repere profesionale și cunoștințe. Am realizat, astfel, că un cetățean responsabil și, în general, un om de succes, tinde în permanență spre fundamentarea unor noi perspective și orizonturi.

Î: Cum crezi că te-au ajutat vizitele de studiu să încorporezi informația primită mai bine?

R.F.: Vizitele de studiu au reprezentat reale experimente pentru mine. Deoarece, înainte de a lua parte la acest program, nu am mai participat la evenimente în cadrul unor instituții ale statului, pentru mine această șansă a reprezentat o premisă esențială în formarea unor perspective pe termen lung. În urma interacțiunilor pe care le-am avut cu diverși reprezentanți ai organizațiilor și structurilor vizitate, am realizat că munca decizională cuprinde multiple dimensiuni interdependente și că, adesea, aspectul birocratic devine letal pentru șlefuirea liberei inițiative. Vizitele purtate la Ambasada SUA, Autoritatea Electorală Permanentă, Judecătoria Sectorului 2, DNA și la Administrația Prezidențială mi-au oferit o incursiune coerentă și polivalentă în conturarea unor elemente ale procesului juridic și administrativ național, ajutându-mă să realizez că îmi doresc să aprofundez aceste teme în cadrul unui program de licență.

Î: Poți să ne povestești puțin despre evenimentul tău de follow-up și ce te-a făcut să te decizi asupra lui?

R.F.: Evenimentul de follow-up susținut de către mine a avut loc în cadrul Adunării generale a Consiliului Județean al Elevilor Bihor, pe data de 4 decembrie. Cu această ocazie, am susținut un training pe tema implicării tinerilor în structurile de tineret care activează în interesul acestora, pornind de la o serie de repere informaționale obținute de la Delegații de Tineret ai României la ONU. Ulterior, am început să lucrez, alături de colegii mei din Consiliul Județean al Elevilor, structură în cadrul căreia ocup funcția de secretar executiv, la un toolkit de combatere a fenomenului fake news, destinat tuturor elevilor și tinerilor interesați. De asemenea, deprinderile și resursele informaționale mi-au fost permanent de folos în implicarea mea în diferite proiecte de voluntariat și în mișcarea de reprezentare a elevilor la nivel școlar, județean și chiar național. Le recomand cu maximă căldură și cu toată încrederea tuturor tinerilor eligibili pentru acest program să se înscrie, pentru a profita de o experiență desăvârșită, autentică și eye-opening!

Aplicațiile pentru Camp Kennedy 2020 sunt încă deschise! Găsești formularul aici: https://americancouncils.ro/programe/camp-kennedy/apply-here/

Mai multe informații aici: https://americancouncils.ro/programe/camp-kennedy/

Camp Kennedy 2020 este un program sponsorizat de U.S. Embassy Bucharest și implementat de American Councils for International Education – Romania.

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search