EW18 Alumni Interview – Andrei-George Dobrea

 In Uncategorized

Al patrulea interviu din seria Elie Wiesel Study Tour este cu Andrei-George Dobrea, alumn al ediției din 2018. În prezent, Andrei este arhitect de interior, colaborator al biroului de arhitectură VIM studio. A absolvit în iulie 2019 la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu“ și contină să fie voluntar în cadrul Asociației Young Initiative încă din septembrie 2017. Voluntariatul i-a fost de mare ajutor, devenind o platformă prin care a intrat în legătură cu tinerii și a contribuit la educația non-formală a acestora pe domenii precum: securitatea cibernetică, drepturile omului, modul de funcționare al adimistrațiilor locale, istorie și Holocaust. Andrei consideră că numai prin responsabilitate, educație și empatie se pot realiza marile progrese sociale.

După participarea în cadrul turului de studiu, Andrei a continuat să diseminez informațiile pe care le-a dobândit în călătorie, utilizând board game-ul fie în timpul unor activități pe care le-a desfășurat cu ajutorul asociației la care a activat ca voluntar, fie inserând în proiectele din timpul facultății informații referitoare la Holocaust.    

Î: Cum ai descrie experiența Elie Wiesel Study Tour unui alt student care se gândește să aplice?

A-G. D.: Aplică! Pentru mine, experiența turului Elie Wiesel a fost una profund emoțională. Ceea ce înainte cunoșteam cu mintea (statistici, logica cronologiei evenimentelor, etc.), acum învățam cu inima; impactul emoțional îl depășește cu mult pe cel rațional… Să pășești prin locurile unde milioane de oameni au suferit pe nedrept orori, unde sentințele de viață sau de moarte erau date la o simplă privire, este o experiență de tip duș rece. Realizezi că tot calmul pe care prezentul ți-l oferă poate oricând să fie înlocuit cu dezastru, iar starea de siguranță poate oricând să se transforme în luptă pentru supraviețuire. Într-o notă optimistă, pot spune că turul a reușit să mă facă să văd dincolo de manuale de istorie incomplete, direct în trecut, fără a uita viitorul. Experiența m-a schimbat în bine, acum fiind mult mai sensibil la oamenii din jur.

Î: Care crezi că este cea mai valoroasă lecție pe care ai învățat-o în timpul vizitelor de studiu?

A-G. D.: Cea mai prețioasă lecție pe care am învățat-o este aceea că simplul fapt de a te naște într-un loc, într-o etnie sau comunitate religioasă, sexuală ori economică nu trebuie niciodată să constituie motiv de discriminare. Am realizat cât de vulnerabili putem fi și cât putem vulnerabiliza comunitatea noastră dacă tăcem și dacă închidem ochii în fața abuzului.

Î: Noi considerăm că este foarte important pentru participanți să vadă locurile unde istoria s-a întâmplat. Cum crezi că te-a ajutat vizita la Auschwitz-Birkenau să integrezi informația despre Holocaust?

A-G. D.: Vizita la Auschwitz-Birkenau a fost crucială. A fost factorul care a declanșat întreaga schimbare de gândire și elementul care mi-a completat viziunea asupra evenimentelor. Dacă ce știam înainte de vizită putea fi asociat cu vederea în alb și negru, vizita la Auschwitz mi-a demonstrat că au existat milioane de culori.

Î: Poți să ne povestești puțin despre evenimentul tău de follow-up și ce te-a făcut să te decizi asupra lui?

A-G. D.: Pentru a disemina o experiență cu așa mare încărcătură emoțională într-o manieră care să nu fie apăsătoare, ba chiar facilă și ușor de înțeles și celor care tocmai încep liceul, am decis să gândesc un board-game. Provocarea a fost aceea de a integra tema grea a Holocaustului, fără a o trivializa, într-o platformă care, prin joc, să transmită învățăminte. Board game-ul prezintă poveștile a peste 20 de personaje fictive (dar care au vieți inspirate din realitatea anului 1942) care sunt forțate să fugă pentru a se feri de moarte ori pentru a-și căuta rude sau prieteni apropiați. Drumul acestora are menirea de a-l determina pe jucător să-și construiască o strategie de supraviețuire și de a-l familiariza cu concepte și evenimente ale perioadei Celui de-al Doilea Război Mondial. Board-game-ul devine unealta interactivă de învățare și de familiarizare a tinerilor cu noțiuni și evenimente ce țin de Holocaust.

Aplicațiile pentru Elie Wiesel Study Tour 2020 sunt încă deschise! Pentru studenții interesați, puteți găsi toate informațiile necesare și aplicația aici: https://americancouncils.ro/programe/elie-wiesel-study-tour/about/

Elie Wiesel Study Tour este un program sponsorizat de U.S. Embassy Bucharest și U.S. Embassy Moldova, implementat de American Councils for International Education și cu suportul Ambasadei Israel în România și al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România Elie Wiesel.

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search