
EW18 Alumni Interview – Bianca Pintilie
Continuăm seria de interviuri cu alumnii proiectului Elie Wiesel Study Tour. De data aceasta vorbim cu Bianca Pintilie, alumna Elie Wiesel Study Tour 2018.
Bianca Pintilie este coordonator al unui program educational la Fundația Seeding Knowledge, unde lucrează din 2018. Licențiată în Comunicare și Relații Publice, Bianca urmează în prezent un master în Relații Publice Internationale la Facultatea de Științe Politice a Universității București, unde se specializează în dinamica și funcționarea societății civile. Crede în educație peer-to-peer și în participare ca act educațional și transformator în sine, de unde și implicarea ei de-a lungul timpului în dezvoltare de programe educaționale și design de acțiuni de rememorare colectivă. De patru ani, împreună cu Fundația Leolam, organizează an de an Ziua Europeană a Culturii Evreiești la Moinești, cu acțiuni care ies din schema clasică: de la teatru în Cimitirul Evreiesc la mini-expoziții organizate în același cadru.
Î: Cum ai descrie experiența Elie Wiesel Study Tour unui alt student care se gândește să aplice?
B. P.: Dacă îți dorești să bifezi obiective turistice pe harta Europei, nu te înscrie. Experiența e pe departe de a fi un tur turistic, pentru că operează o transformare extraordinară la nivelul percepției pe care o ai despre lume și conflicte în masă care, până la urmă, sunt mai mult sau mai puțin rodul unor anxietăți și o lipsă totală de a pune la îndoială atunci când frica te consumă. Pe parcursul Elie Wiesel Study Tour vei trece prin mai multe etape mentale: de la un „de ce?” care are ceva din furia inocentă a unui copil al Secolului 21 până la interiorizarea unui punct de vedere matur al istoriei, care nu mai caută „de ce?”-ul, ci încearcă să înțelegă structurile sociale, mijloacele psihologice și fricile colective care au dus la anumite evenimente. E despre a înțelege, fără a te lăsa descurajat că nu ai background specializat în istorie sau în relații internaționale, pentru că la vremea aceea, în 2018, eram doar o studentă la Comunicare și Relații Publice.
Î: Care crezi că este cea mai valoroasă lecție pe care ai învățat-o în timpul vizitelor de studiu?
B. P.: Eu am înțeles valoarea rememorării ca act colectiv. Până la urmă, și ceea ce făceam eu cu colegii de tur era tot un act de rememorare. Doar că era una activă, care nu ne mai oferea doar o poveste pe care s-o ascultăm. Eu am plecat din Elie Wiesel Study Tour știind că ceea ce îmi doresc pentru acțiunile mele viitoare în zona culturală va fi despre rememorare activă, despre a educa în dorința de a schimba paradigma: nu e doar despre a asculta, ci e despre a participa.
Î: Noi considerăm că este foarte important pentru participanți să vadă locurile unde istoria s-a întâmplat. Cum crezi că te-a ajutat vizita la Auschwitz-Birkenau să integrezi informația despre Holocaust?
B. P.: A avut un impact profund asupra mea în a opera cu niște imagini și povești foarte grele în memoria mea în momentul în care caut motivația de a continua. De multe ori îmi spun că nu este întâmplător că am ajuns să văd cu ochii mei ororile de la Auschwitz-Birkenau și că trebuie să acționez în continuare. Poate suna puțin clișeic, dar mintea încă operează cu anumite concepte care sunt influențate de impactul acelei vizite, pe care n-o voi uita cu siguranță. Încă sunt voluntara unei fundații din Moinești, Fundația Leolam, care are ca scop conservarea memoriei evreilor care au locuit în oraș, desi o fac de la distanță, din Bucureștiul în care locuiesc și lucrez deja de aproape 5 ani. Poate dacă n-aș fi avut parte de acest tur de studiu, aș fi renunțat la un moment dat, în virtutea distanței. Dar iată-mă, continui.
Î: Poți să ne povestești puțin despre evenimentul tău de follow-up și ce te-a făcut să te decizi asupra lui?
B.P.: Lucram deja într-un ONG educațional de jumătate de an, așa că îmi doream foarte mult să construiesc prin prisma experienței Elie Wiesel un eveniment aplicat în școli, unde simțeam că aș fi putut să contribui activ la o schimbare la firul ierbii. Am organizat o dezbatere într-un format mult adaptat de la formatul Karl Popper, despre Holocaust și discursul pe care îl avem astăzi despre trecut și genocid, cu două licee din Ilfov (Snagov și Buftea). A avut loc la American Corner, la Biblioteca Națională din București, după ce în prealabil am ținut un workshop în fiecare liceu despre discursul instigator la ură din mediul online, cu ajutorul celor de la Active Watch. Experiența în sine a fost extraordinară, pentru că am lucrat cu peste 40 de elevi, carea au adus o contribuție valoroasă în dezbaterea avută (un exercițiu de rememorare activă), familiarizându-se totodată cu mai multe informații despre Holocaust și cum vorbim astăzi despre el.
Aplicațiile pentru ediția 2020 a Elie Wiesel Study Tour sunt deschise și invităm toți studenții interesați să citească mai mult despre proiect și să aplice la: https://americancouncils.ro/programe/elie-wiesel-study-tour/about/
Proiectul Elie Wiesel Study Tour este sponsorizat de U.S. Embassy Bucharest și U.S. Embassy Moldova, implementat de American Councils for International Education – Romania, și cu suportul Ambasadei Israel în România și al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel”.