EW19 Alumni Interview – Andrei-Bogdan Sterescu

 In Uncategorized

Al treilea interviu din seria Elie Wiesel Study Tour Alumni este cu Andrei-Bogdan Sterescu, participant la ediția din 2019. În urma proiectului, Andrei și-a finalizat studiile de master cu o diplomă dublă în politici publice de la Sciences Po Paris şi Hertie School în Berlin. Teza lui de master abordează subiectul reformei zonei Euro în urma crizei financiare mondiale din 2007-2009, urmate de către criza din zona Euro, principalul lui interes academic fiind guvernarea economică a Uniunii Europene. În viitor, speră să poată lucra pe acest subiect în cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

Î: Cum ai descrie experiența Elie Wiesel Study Tour unui alt student care se gândește să aplice?

A-B. S.: Elie Wiesel Study Tour este, înainte de toate, o experiență educațională. Există ceva în acest tur pentru oricine. Dacă eşti interesat de istorie, ştiințe sociale, psihologie, drepturile omului, etc. atunci sigur ai ceva de câştigat din această experiență, pe lângă faptul că ai şansa de a vizita nişte locuri extraordinare. În plus față de asta, îți vei petrece timpul cu oameni foarte faini cu care probabil vei lega şi prietenii.

Î: Care crezi că este cea mai valoroasă lecție pe care ai învațat-o în timpul vizitelor de studiu?

A-B. S.: Cea mai valoroasă lecție pe care am învățat-o este importanța contextului şi a rolurilor sociale pe care oamenii le adoptă. Ne place să credem că dacă am fi fost într-o situație similară în timpul Holocaustului am fi procedat în mod corect, că am fi rezistat şi am fi protejat persoanele vulnerabile. Realitatea este că fiecare dintre noi ar fi putut să fie un simplu martor, o victimă, un salvator, ba chiar şi călău.

Î: Noi considerăm că este foarte important pentru participanți să vadă locurile unde istoria s-a întâmplat. Cum crezi că te-a ajutat vizita la Auschwitz-Birkenau să integrezi informația despre Holocaust?

A-B. S.: Auschwitz-Birkenau este locul unuia dintre cele mai mari crime din istorie. Majoritatea elevilor şi studenților au studiat probabil cel de-al doilea război mondial la școală sau la universitate, sau au urmărit Lista lui Schindler şi au citit Jurnalul Annei Frank sau trilogia “Noaptea” a lui Elie Wiesel. Ca și mine, mulți studenți probabil se consideră relativ informați despre Holocaust şi despre Auschwitz. În schimb, să ajungi în locul în care s-a întâmplat totul și să treci prin acele porți este o experiență destul de diferită. Cunoașterea faptelor nu înseamnă că şi știi povestea. Faptele însăşi capătă un aspect diferit atunci când stai pe locul unde a avut loc totul.

Î: Poți să ne povestești puțin despre evenimentul tău de follow-up și ce te-a făcut să te decizi asupra lui?

A-B. S.: Pentru proiectul meu de follow-up am scris un eseu în care explorez reprezentarea cinematografică a Holocaustului. În memoria recentă, filmul a devenit cea mai prolifică formă de a relata sau de a inventa povești despre Holocaust și joacă un rol esențial în păstrarea memoriei acestuia prin crearea unei arhive vizuale. Am vrut să explorez modul în care acest mediu abordează tema Holocaustului şi am descoperit o serie de controverse şi conflite legate de modul în care este reprezentată în cinematografie.

Puteți găsi articolul scris de Andrei aici: https://medium.com/@andrei.sterescu/reprezentarea-holocaustului-%C3%AEn-film-bb307d6b2ed8

Înscrierile pentru ediția 2020 a Elie Wiesel Study Tour sunt deschise! Pentru totiți studenții interesați, puteți găsi mai multe informații și formularul de aplicație aici: https://americancouncils.ro/programe/elie-wiesel-study-tour/about/

Elie Wiesel Study Tour este un program sponsorizat de U.S. Embassy Bucharest și U.S. Embassy Moldova, implementat de American Councils for International Education – Romania, și cu suportul Ambasadei Israel în România și al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel.

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search