Ce înseamnă să fii un adolescent în anul 2019?
Mereu conectați și mereu antrenați în ultimul trend, tinerii nu pot fi ignorați ca parte esențială a societății românești.
Putem să vedem oricând filme, să citim știri internaționale, să ascultăm ultimul album al trupei preferate, dar tot noi trebuie să ne și preocupăm dacă societatea din jurul nostru ne reprezintă și ia în considerare bunăstarea și dorințele noastre. Din acest spirit a pornit proiectul Girl Up!
În societatea noastră persoanele de gen feminin sunt mult mai predispuse să fie supuse la violență și discriminare. Organizația Mondială a Sănătății atestă că în timpul vieții, 1 din 3 femei va fi victimă a violenței fizice sau sexuale. Un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene în 2014 de Agenția Europeană pentru Drepturile Fundamentale a arătat că 1 din 20 de femei au fost violate după vârsta de 15 ani. Statisticile sunt înfiorătoare și demonstrează că violența împotriva femeilor este o problemă mondială, iar în România femeile se mai confruntă cu o problemă gravă. Același studiu realizat la nivelul UE arată că, dintre toți cetățenii europeni intervievați, românii sunt cei mai mulți care cred că violul poate fi justificat (55%) și au fost cei mai mulți care să fie de acord că anumite ”scuze” pentru viol pot fi consumul de droguri sau alcool sau dacă îmbrăcămintea sau atitudinea victimei este provocatoare.
În 2013, un sondaj INSCOP arată că 30.9% dintre respondenți consideră că uneori este și vina femeii că este bătută. 7.3% cred că femeia este proprietatea bărbatului.
Echipa Girl Up! nu consideră că acesta este mediul în care trebuie să crească tinerele românce. Schimbarea trebuie făcută prin reeducarea ambelor sexe, iar noi ne dorim, într-o primă fază, să investim resurse și timp în bunăstarea fetelor, să se simtă protejate și încrezătoare, să nu se desconsidere sau subestimeze, pentru că ele nu sunt proprietatea nimănui și vrem să ne asigurăm că sunt conștiente de proprile abilități și de drepturile lor.
În spiritul susținerii tinerelor românce, Girl Up! este o tabără de 7 zile în Pădureni, județul Covasna în care 20 de fete vor avea ocazia de a învăța cum să se confrunte cu frânele din calea dezvoltării lor, care sunt problemele cu care persoanele de gen feminin se întâlnesc și cum să le depășească și să își mențină încrederea și dragostea de sine.
De asemenea, dorim să desfășurăm și un workshop creativ, al cărui rol este de a le provoca pe participante să transmită mesaje prin artă, artă pe care echipa organizatorică dorește să o expună după derularea taberei, pentru a extinde spiritul Girl UP! Camp unui public mai larg.
Tabăra, totuși, nu este neapărat despre a acumula niște cunoștințe, ci despre a deprinde o stare de spirit. Spiritul pe care noi dorim să-l transmitem este unul încrezător, independent și asumat, iar training-urile din tabără vor fi atât de dezvoltare personală, cât și de autoapărare.
Indiferent dacă ești pasionată de problemele femeilor sau dacă nu te-ai preocupat vreodată de astfel de lucruri, noi te așteptăm să te înscrii pentru că ceea ce ne dorim noi este ca tu să fii deschisă la idei noi și să fii gata să îți împărtășești experiențele cu alte fete de vârsta ta într-un mediu sigur.