Ce înseamnă să fii un adolescent în anul 2019? Mereu conectați și mereu antrenați în ultimul trend, tinerii nu pot fi ignorați ca parte esențială a societății românești.
Putem să vedem oricând filme, să citim știri internaționale, să ascultăm ultimul album al trupei preferate, dar tot noi trebuie să ne și preocupăm dacă societatea din jurul nostru ne reprezintă și ia în considerare bunăstarea și dorințele noastre. Din acest spirit a pornit proiectul Girl UP! Camp Romania.
În societatea noastră persoanele de gen feminin sunt mult mai predispuse să fie supuse la violență și discriminare. Organizația Mondială a Sănătății atestă că în timpul vieții, 1 din 3 femei va fi victimă a violenței fizice sau sexuale. Un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene în 2014 de Agenția Europeană pentru Drepturile Fundamentale a arătat că 1 din 20 de femei au fost violate după vârsta de 15 ani. Statisticile sunt înfiorătoare și demonstrează că violența împotriva femeilor este o problemă mondială, iar în România femeile se mai confruntă cu o problemă gravă. Același studiu realizat la nivelul UE arată că, dintre toți cetățenii europeni intervievați, românii sunt cei mai mulți care cred că violul poate fi justificat (55%) și au fost cei mai mulți care să fie de acord că anumite ”scuze” pentru viol pot fi consumul de droguri sau alcool sau dacă îmbrăcămintea sau atitudinea victimei este provocatoare.
În 2013, un sondaj INSCOP arată că 30.9% dintre respondenți consideră că uneori este și vina femeii că este bătută. 7.3% cred că femeia este proprietatea bărbatului.
Echipa Girl UP! Camp Romania nu consideră că acesta este mediul în care trebuie să crească tinerele românce. Schimbarea trebuie făcută prin reeducarea ambelor sexe, iar noi ne dorim, într-o primă fază, să investim resurse și timp în bunăstarea fetelor, să se simtă protejate și încrezătoare, să nu se desconsidere sau subestimeze, pentru că ele nu sunt proprietatea nimănui și vrem să ne asigurăm că sunt conștiente de propriile abilități și de drepturile lor.
În spiritul susținerii tinerelor românce, Girl UP! Camp Romania este o tabără de 7 zile în Pădureni, județul Covasna în care 16 fete vor avea ocazia să învețe cum să se confrunte cu frânele din calea dezvoltării lor, care sunt problemele cu care persoanele de gen feminin se întâlnesc și cum să le depășească și să își mențină încrederea și dragostea de sine.
Tabăra, totuși, nu este neapărat despre a acumula niște cunoștințe, ci despre a deprinde o stare de spirit. Spiritul pe care noi dorim să-l transmitem este unul încrezător, independent și asumat, iar training-urile din tabără vor fi atât de dezvoltare personală, cât și de autoapărare.
Cea de-a doua ediție va acoperi o gamă largă de subiecte, cu scopul de a crea o experiență holistică în cadrul taberei și a facilita o dezvoltare armonioasă. Exemple de subiecte ce vor fi abordate: istoria egalității de gen, stereotipuri și roluri de gen, reprezentări ale femeilor în media și în materia școlară, hărțuire și agresiune sexuală și noțiunea de consimțământ. Aceste subiecte vor fi completate nu numai de sesiunile de autoapărare, dar și de sesiuni de dezvoltare personală, profesională și civică, prin activități precum ateliere de public speaking și de educație media.
Echipa taberei Girl UP! Camp Romania dorește să lanseze o provocare pentru participante, dorește ca ele să pornească într-o călătorie de descoperire și asumare a sinelui. În acest sens cea de-a doua ediție a fost extinsă la 7 zile și, de asemenea, cuprinde mai multe subiecte pentru a antrena mai multe laturi și interese ale participantelor.
Participantele, organizatoarele și trainerii la sfârșit de tabără
Participantele primei ediții la cursul de autoapărare, cu Ana Maria Nica
Pentru o relatare mai lungă a evenimentelor și sentimentelor ce au marcat prima ediție a taberei Girl UP! Camp Romania vă invităm să consultați articolul Irinei Tacu pentru Școala9, “Spații sigure”, care vorbește despre tabără, conexiunea legată între participante și subiectul abordat – https://scoala9.ro/spatii-sigure/160/
În legătură cu tabăra de anul trecut, participanta Sanda Ilieș din Bacău spune:
“Am ajuns printr-o succesiune de șanse în Girl UP! Camp Romania: prima dată am avut noroc că un prieten bun de-al meu să ajute cu grafica și să îmi trimită linkul, iar al doilea și cel mai mare noroc a fost eliberarea unui loc pe care am intrat eu. Am ajuns în Girl UP! Camp cu un sentiment de neapartenență la credințele societății tradiționale în care trăiesc privind femeia, rolul și atribuțiile acesteia. Nu mi-a luat mult timp să realizez că intuiția mi-a spus bine și că multe lucruri nu sunt conștientizate de cei din jurul meu. Girl UP! m-a ajutat așadar să descopăr puterea pe care o am contrar credințelor antice, mi-a deschis mintea către o lume în care femeia se emancipează prin curajul de a vorbi și de a fi ea.
M-aș întoarce în fiecare vară și aș face o rutină atât de plăcută încât și după 5 ediții tot aș regreta că se termină la finalul celor 3 zile.”