Aplicațiile pentru 2020-2021 sunt ÎNCHISE. Vă așteptăm în septembrie 2020 cu o nouă rundă de înscrieri, pentru bursa 2021-2021. Succes!

Programul s-a dezvoltat din dorința ca națiunile și oamenii să creeze punți de înțelegere și cooperare după cel de al II-lea Război Mondial. De atunci, schimbul de tineri a continuat să crească și să câștige popularitate în numeroase țări din lume. Modelul schimburilor de tineri este unul de succes deoarece adolescenții învață despre o altă țară și o cultură trăind într-o familie gazdă ca un adevărat membru și nu ca un oaspete. Împărtășind experiențele lor zilnice în acest mod, oamenii au ocazia de a învăța lucruri importante despre culturile și viețile lor. Familiile gazdă și prieteniile de lungă durată create impactează pozitiv inclusiv viețile școlilor, comunităților, părinților și implicit relațiile între națiuni. Majoritatea liderilor locali și naționali ai momentului au participat ei însuși într-un schimb de experiență și pot certifica impactul pozitiv pe care această experiență l-a avut asupra lor.

Cum și când să aplici?

Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile de selecție sunt invitați să completeze o aplicație online preliminară, în intervalul 1 Septembrie -17 Octombrie 2019 la adresa https://ais.americancouncils.org/flex . După trimiterea aplicației vor primi un e-mail de confirmare și un cod al aplicației. În lipsa acestui e-mail, de confirmare, aplicația nu va figura ca înregistrată.

Cine selectează bursierii?

Numărul de burse pentru 2020-2021 este de 35 de burse. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii. Nicio selecție nu se face în România.

Ce se întâmplă cu anul academic urmat în SUA?

Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale Anul de liceu urmat în SUA poate fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile și pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, elevilor li se poate recunoaște anul de liceu urmat în SUA. Programul FLEX nu garantează echivalarea anului de liceu, fiind un schimb cultural și nu academic.

Ce urmează după aplicația online?

  1. Octombrie 2019- Ianuarie 2020: evaluarea aplicațiilor de către o comisie din SUA
  2. Decembrie 2019- Februarie 2020: runda 2 de selecție (semi-finala), derulată în 5 centre naționale (București, Constanța, Cluj Napoca, Iași și Timișoara) și constă din redactarea unor eseuri, un test de limba engleză, un interviu de grup și un interviu individual.

La finalul acestei etape fiecare semi-finalist va primi o aplicatie tipizată pe care va trebui să o completeze personal.

  1. Mai 2020: anunțarea rezultatelor finale: numele bursierilor și a celor de pe lista de rezervă
  2. Iulie- Septembrie 2020: deplasarea bursierilor în SUA
  3. Mai- Iunie 2021: întoarcerea bursierilor în România
  • Pentru testările FLEX nu există niciun fel de taxe de participare, testare sau de orice alt tip. De asemenea, nu există taxe în cazul întreruperii voluntare a programului din varii motive ce țin de bursier.
  • Testul de limba engleză FLEX nu poate fi echivalat prin niciun alt certificat de limbă și nu se solicită ca aplicantul să dețină un certificat de limba engleză.
  • Familiile bursierilor români nu trebuie să găzduiască în loc un alt copil, pe perioada bursei FLEX.
  • Familiile gazdă din SUA sunt atent selectate de către organizații de plasament specializate, fiind verificate din varii puncte de vedere. Acestea pot avea copii sau nu, pot locui în comunități mari, medii sau mici și pot fi de diverse vârste. Un bursier nu poate alege sau propune familia la care să locuiască
  • Bursa este adresată în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, cât și celor provenind din diverse minorități, programul nefăcând niciun fel de discriminare în acest sens.
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search