Aplicațiile pentru 2020-2021 se deschid în septembrie 2019 și informațiile de pe pagină vor fi actualizate în curând.

Cine este eligibil pentru acest program?

Competiția pentru bursele FLEX este bazată pe criterii meritorii și deschisă fără niciun cost celor ce îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Aplicanții eligibili:

 • Trebuie să fie născuți în intervalul 15 Iulie 2001- 15 Iulie 2004 și să fie elevi în clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a la momentul trimiterii aplicației. Aceste două condiții sunt cumulative și nu se pot face absolut deloc derogări
 • Au o situație academică bună sau excelentă (nu există o medie minima obligatorie cerută de program)
 • Au studiat anterior limba engleză și demonstrează abilități de folosire a limbii engleze la momentul aplicației
 • Îndeplinesc criteriile privind obținerea vizei SUA ce pot fi verificate online
 • Sunt cetățeni români și pot obține un pașaport în țara de origine. Aplicanții pot deține și o altă cetățenie, dar cea română este obligatorie.
 • Nu au stat în SUA pentru 3 sau mai multe luni în ultimii 5 ani
 • Nu au emigrat deja în SUA și nu plănuiesc să emigreze

 

Cum și când să aplici?

Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile  de selecție sunt invitați să completeze o aplicație online preliminară, în intervalul 1 Septembrie -16 Octombrie 2018 la adresa https://ais.americancouncils.org/flex . După trimiterea aplicației vor primi un e-mail de confirmare și un cod al aplicației. În lipsa acestui e-mail, de confirmare, aplicația nu va figura ca înregistrată.

Cine selectează bursierii?

România s-a alăturat programului FLEX în Septembrie 2015, când a beneficiat de 25 de burse pentru liceenii români. Numărul de burse pentru 2019-2020 este 35. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii. Nicio selecție nu se face în România.

Ce se întâmplă cu anul academic urmat în SUA?

Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Anul de liceu urmat în SUA va fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile și pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, elevilor li se va recunoaște anul de liceu urmat în SUA, echivalarea făcându-se în bloc și nu materie per materie. Elevul trebuie să obțină notă de trecere în SUA pentru a fi considerat că a absolvit anul de liceu și în România. Elevii nu vor repeta anul de liceu după întoarcerea în țară, dacă urmăresc această procedură legală și au toate documentele necesare.

 

Ce urmează după aplicația online?

 1. Septembrie – Octombrie 2018: completarea și trimiterea aplicației online
 2. Octombrie – Decembrie 2018: evaluarea aplicațiilor de către o comisie din SUA
 3. Decembrie 2018 – Februarie 2019: runda 2 de selecție (semifinala), derulată în 5 centre naționale (București, Constanța, Cluj Napoca, Iași și Timișoara). Constă în  redactarea unor eseuri, un test de limba engleză, un interviu de grup și un interviu individual. La finalul acestei etape fiecare semifinalist va primi o aplicație tipizată pe care va trebui să o completeze personal.
 4. Februarie – Aprilie 2019: evaluarea semifinaliștilor
 5. Aprilie – Mai 2019: anunțarea rezultatelor finale: numele bursierilor și a celor de pe lista de rezervă. Informațiile despre plasament (familie, comunitate, școală sosesc în perioada Mai- August, cu minim 5 zile înainte deplasării în SUA)
 6. Mai – Iulie 2019: pregătire în scopul deplasării în SUA (formalități, obținerea vizei și derularea unui program de orientare specializat)
 7. Iunie – Iulie 2019: participarea bursierilor la un program intensiv de pregătire (toate costurile asigurate)
 8. Iulie – August 2019: deplasarea bursierilor în SUA
 9. August 2019 – Mai/Iunie 2020: derularea programului FLEX în SUA pentru bursieri
 10. Mai/Iunie 2020: întoarcerea bursierilor în România

ATENȚIE!

 • Pentru testările FLEX nu există niciun fel de taxe de participare, testare sau de orice alt tip. De asemenea, nu există taxe în cazul întreruperii voluntare a programului din varii motive ce țin de bursier.
 • Testul de limba engleză FLEX nu poate fi echivalat prin niciun alt certificat de limbă și nu se solicită ca aplicantul să dețină un certificat de limba engleză.
 • Familiile bursierilor români nu trebuie să găzduiască în loc un alt copil, pe perioada bursei FLEX.
 • Familiile gazdă din SUA sunt atent selectate de către organizații de plasament specializate, fiind verificate din varii puncte de vedere. Acestea pot avea copii sau nu, pot locui în comunități mari, medii sau mici și pot fi de diverse vârste. Un bursier nu poate alege sau propune familia la care să locuiască
 • Bursa este adresată în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, cât și celor provenind din diverse minorități, programul nefăcând niciun fel de discriminare în acest sens.
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search