APLICAȚIILE PENTRU BURSA FLEX 2022-2023 SE DESCHID PE DATA 1 SEPTEMBRIE 2022! 

Cine este eligibil pentru acest program (bursa 2023-2024)?

Competiția pentru bursele FLEX este bazată pe criterii meritorii și deschisă fără niciun cost celor ce îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Aplicanții eligibili:

 • Trebuie să fie născuți în intervalul 15 Iulie 2005- 15 Iulie 2008 și să fie elevi în clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a la momentul trimiterii aplicației. Aceste două condiții sunt cumulative și nu se pot face absolut deloc derogări.
 • Au o situație academică bună sau excelentă (nu există o medie minima obligatorie cerută de program).
 • Au studiat anterior limba engleză și demonstrează abilități de folosire a limbii engleze la momentul aplicației.
 • Îndeplinesc criteriile privind obținerea vizei SUA ce pot fi verificate online.
 • Sunt cetățeni români și pot obține un pașaport în țara de origine. Aplicanții pot deține și o altă cetățenie, dar cea română este obligatorie.
 • Nu au stat în SUA pentru 3 sau mai multe luni în ultimii 5 ani.
 • Nu au emigrat deja în SUA și nu plănuiesc să emigreze.

 

Cum și când să aplici?

Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile de eligibilitate au fost invitați în perioada 1 Septembrie – 13 Octombrie 2022 să participle la procesul de selecție ce va consta în 3 runde, astfel:

 • RUNDA 1: Această rundă va include o aplicație online preliminară și 3 întrebări de tip eseu care trebuie finalizate și trimise în termen de 10 zile de la începerea aplicației. Aplicația online este disponibilă la adresa:  https://ais.americancouncils.org/flex.
 • RUNDA 2: Dupa trimiterea aplicației online, elevii vor fi invitați să participe la un test online de limba engleză.
 • RUNDA 3: Această etapă de semi-finală va începe în luna noiembrie și va include un interviu, încă 3 întrebări de  tip eseu, un test complet de limba engleză și o aplicație ce va trebui completată personal de către fiecare elev. Elevii care vor trece de această etapă vor fi ulterior notificați de biroul American Councils România.

După trimiterea aplicației vor primi un e-mail de confirmare și un cod al aplicației. În lipsa acestui e-mail, de confirmare, aplicația nu va figura ca înregistrată.

Cine selectează bursierii?

România s-a alăturat programului FLEX în Septembrie 2015, când a beneficiat de 25 de burse pentru liceenii români. Numărul de burse pentru 2023-2024 este de 30. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii. Nicio selecție nu se face în România.

Ce se întâmplă cu anul academic urmat în SUA?

Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației. Anul de liceu urmat în SUA poate fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile și pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, elevilor li se poate recunoaște anul de liceu urmat în SUA, echivalarea făcându-se în bloc și nu materie per materie.

Calendarul complet al programului FLEX:

 1. 1 Septembrie – 13 Octombrie 2022: transmiterea aplicației online și a testului de limba engleză.
 2. Noiembrie – Decembrie 2022: notificarea semi–finaliștilor.
 3. Noiembrie 2022 – Februarie 2023: interviul individual, testul de limba engleză, completarea aplicației individuale.
 4. Aprilie  – Mai 2023: anunțarea rezultatelor finale (numele bursierilor și a celor de pe lista de rezervă).
 5. August – Septembrie 2023: deplasarea bursierilor în SUA.
 6. Mai – Iunie 2024: întoarcerea bursierilor în România.

 

ATENȚIE!

 • Pentru testările FLEX nu există niciun fel de taxe de participare, testare sau de orice alt tip. De asemenea, nu există taxe în cazul întreruperii voluntare a programului din varii motive ce țin de bursier.
 • Testul de limba engleză FLEX nu poate fi echivalat prin niciun alt certificat de limbă și nu se solicită ca aplicantul să dețină un certificat de limba engleză.
 • Familiile bursierilor români nu trebuie să găzduiască în schimb un alt copil, pe perioada bursei FLEX.
 • Familiile gazdă din SUA sunt atent selectate de către organizații de plasament specializate, fiind verificate din varii puncte de vedere. Acestea pot avea copii sau nu, pot locui în comunități mari, medii sau mici și pot fi de diverse vârste. Un bursier nu poate alege sau propune familia la care să locuiască.
 • Bursa este adresată în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, cât și celor provenind din diverse minorități, programul nefăcând niciun fel de discriminare în acest sens.
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search